Startpagina | Over ons | Contact | Route | Bezinningstekst | Foto's | Links
vredesduif

 

Vredeswandelingen

Met Franciscus op vredespad - vredeswandeling Heuvelland Op initiatief van de Vlaamse Minderbroeders-kapucijnen en in samenwerking met de parochiefederatie Heuvelland-West, de vzw Rivo Torto, Pax Christi Vlaanderen en het Centrum voor Vredesethiek (KU Leuven) wordt er in Heuvelland een vredeswandeling uitgewerkt. Het gaat om twee wandellussen, elk van ongeveer 7,5 km, doorheen een uniek natuurlandschap. De eerste vertrekt aan de kerk van Westouter, de tweede aan de kerk van Loker. Beide lussen kruisen elkaar ter hoogte van de Rodeberg, zodat ze ook het parcours kunnen vormen van één grote wandeling van 15 km.

Deze vredeswandeling wordt uitgetekend in de streek tussen Ieper en Menen, waar na de Eerste Wereldoorlog nauwelijks nog een huis of een boom overeind stond. Regelmatige haltes, in de grond gemarkeerd door een keramische tegel met een slagzin, nodigen uit om letterlijk en figuurlijk een ogenblik ‘stil te staan’. Het kernwoord daarbij is ‘mededogen’. Twee korte teksten, te vinden in het wandelboekje maar ook te beluisteren via een applicatie, illustreren de kerngedachte.

We brengen de Grote Oorlog dus in herinnering met teksten die aanzetten tot mededogen. Daardoor bekleedt deze vredeswandeling een unieke plaats in het toeristisch aanbod van Heuvelland in het kader van het grote herdenkingsprogramma 2014 -18. Korte, sprekende verhalen uit deze tijd laten we aansluiten bij sappige verhaaltjes uit het leven van Franciscus van Assisi, die als ‘universele broeder’ ook vandaag nog mensen uit alle gezindten aanspreekt. De vredeswandeling wordt naar hem genoemd: “Met Franciscus op vredespad”.

Meer info:

Heb je er zin in? Geef ons dan een seintje aub.

ALVAST VAN HARTE WELKOM